21feb

Doet democratie er nog toe?

Woensdag 21 februari 2018, van 19.30 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur, met na afloop een drankje)

Raadzaal Stadshuis Nieuwegein
Stadsplein 1 
3431 LZ Nieuwegein

Onder het stadshuis is een ruime parkeergarage (betaald). Op www.nieuwegein.parkeerservice.nl vindt u alles over de parkeervoorzieningen in Nieuwegein waaronder alle informatie over de parkeergarages (Cityplaza, Stadshuis, Theater, P-Zuid).

Doet democratie er nog toe? Een bijeenkomst over het raadslidmaatschap met John Bijl

Binnenkort worden de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad gehouden. Reden voor de VNG afdeling Utrecht en het programma Lokale Democratie in Beweging (VNG/BZK) om diverse aspecten van het zijn van volksvertegenwoordiger te belichten. John Bijl, directeur van het Periklesinstituut en columnist van Binnenlands Bestuur, vertelt er over tijdens een bijeenkomst op woensdagavond 21 februari aanstaande.

Hoewel dit jaar alweer 100 jaar oud, staat onze vertegenwoordigende democratie volop in de belangstelling. En niet alleen omdat de verkiezingen in aantocht zijn! Ook ná 21 maart worden lokale volksvertegenwoordigers door burgers en bestuurders uitgedaagd met de democratie zélf aan de slag te gaan. Moet het anders? Met meer of minder raadsleden? En vraagt de samenleving – die onherroepelijk is veranderd – wel een andere vorm van democratie? Wat is de beste reactie op de veranderende eisen die er aan gemeenteraadsleden en gemeentebesturen worden gesteld?

John Bijl legt uit dat de oorspronkelijke betekenis van democratie nog steeds van toepassing is, maar dat het de hoogste tijd is om die waarden weer eens constructief te gaan gebruiken.

Verder: Hoe zit het zo kort voor de verkiezingen met de voorbereidingen daarop en de campagne? Hoe kijken kandidaten aan tegen het raadslidmaatschap dat daarop mogelijk volgt? En, ook niet onbelangrijk, hoe kunt u effectiever vergaderen? Kortom: hoe kunt u goed van start in de nieuwe bestuursperiode? Aansluitend aan zijn inleiding gaat John Bijl daarover graag met u in gesprek.

Tijdens deze interactieve bijeenkomst is er uiteraard volop gelegenheid voor discussie en vragen.

Doelgroep

De bijeenkomst is vooral interessant voor kandidaat-raadsleden, griffiers en raadsvoorzitters, maar ook wethouders en secretarissen zijn zeker welkom! Via de secretariaten van de 11 andere provinciale afdelingen van de VNG worden de burgemeesters, wethouders, raadsleden, secretarissen en griffiers uit de andere provincies ook uitgenodigd.

Aanmelden

U kunt zich voor deze bijeenkomst inschrijven via de rode button hieronder. Aan uw deelname zijn geen kosten verbonden.